Back to top

SASI 2 - Diccionaris cartogràfics

Presentació
  • ca  SASI 2, n m
  • ca  índex angular del pendent d'ona curta, n m sin. compl.
  • es  SASI
  • es  índice angular de la pendiente de onda corta sin. compl.
  • en  SASI
  • en  shortwave angle slope index sin. compl.

Teledetecció > Índex de vegetació, neu i aigua

Definició
Índex emprat en la diferenciació de la vegetació fotosintèticament inactiva i el sòl respecte de la resta de cobertes, a partir de les relacions angulars entre les bandes 2 (λ = 858 nm), 5 (λ = 1240 nm) i 6 (λ = 1640 nm) del sensor MODIS i que es calcula:
SASI = βb5·c,
on βb5 és l'angle format al vèrtex de la banda 5 per les reflectàncies de les bandes 2, 5 i 6, i c és el pendent de la línia que uneix els vèrtexs de les bandes 2 i 6.

El pendent de la línia, c = (ρb6 − ρb2)/(λb6 − λb2), es pot estimar com la diferència de les reflectàncies de les bandes 6 i 2 (c = ρb6 − ρb2), ja que la diferència entre les longituds d'ona de dos vèrtex és constant.

Així doncs, el SASI també es pot trobar segons la següent fórmula:
SASI = βb5·(ρb6 − ρb2).

Aquest índex pren valors compresos entre 2π i -2π radians. Valors alts del SASI corresponen a sòls secs, valors a l'entorn de zero corresponen a vegetació fotosintèticament inactiva i valors negatius corresponen a vegetació fotosintèticament activa, amb valors més negatius com més elevat sigui el seu vigor.

Tot i que aquest índex s'ha formulat en base a les bandes del MODIS, també es pot calcular utilitzant altres dades multiespectrals com les del TM/ETM+, l'ASTER, l'AVHRR/3, l'HRVIR, etc.

Es tracta d'una modificació respecte del SANI.

SASI és l'acrònim de shortwave angle slope index ('índex angular del pendent d'ona curta').

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6