Sobre el cercador terminològic

El cercador del portal TIC et permet accedir a 21.911 fitxes terminològiques de l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació que el TERMCAT posa a disposició pública per mitjà del Cercaterm. Per tant, funciona com un filtre temàtic de l’àrea “Tecnologies de la informació i la comunicació” del Cercaterm.

Aquest cercador s’adreça principalment a especialistes de les diverses branques de les TIC que tenen la necessitat d'utilitzar aquests termes en contextos comunicatius en català, i a traductors i mediadors lingüístics que treballen amb textos de l'àmbit en editorials, mitjans de comunicació, universitats, etc.

Si no hi trobes el terme que cerques pots consultar-nos-el per mitjà del formulari de contacte. Et respondrem ben aviat des del TERMCAT.

1. Fonts de referència

El cercador terminològic permet consultar terminologia procedent dels diccionaris que figuren a continuació. Cada fitxa terminològica explicita la seva font específica.

ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE NORMALIZACIÓN Y CERTIFICACIÓN, AENOR. Tecnologies de la informació: gestió de serveis. Part 1, Especificacions. UNE-ISO/IEC 20000-1. Madrid: AENOR, cop. 2007.

BLAS ABANTE, Marta de [et al.]. Diccionari de robòtica industrial [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/237/

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE GOVERNACIÓ I RELACIONS INSTITUCIONALS; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia bàsica de l'administració electrònica i els processos [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/170/

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/197/>

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Consulteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/207

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016.
http://www.termcat.cat/ca/Neoloteca/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Societat de la informació. Noves tecnologies i Internet: Diccionari terminològic. 2a ed. rev. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2003.
ISBN 84-393-6127-0

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Telefonia mòbil [material gràfic]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia, DL 2004. 1 tríptic

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia bàsica de les xarxes socials [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/156/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia bàsica dels dispositius mòbils [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/171/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la ciberseguretat [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017-2021. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/239/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la realitat virtual i la realitat augmentada [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2020 (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/291>

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la visualització de dades [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/254/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia dels videojocs [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/9

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de màrqueting digital [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/185/>

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia i fraseologia dels productes informàtics [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) 
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/123/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; REALITER. Vocabulari de les xarxes socials [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014-2022. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/156/

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; UOC (UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA). Vocabulari de l'aprenentatge en línia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016. (Diccionaris en Línia)
http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/226/

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions. Barcelona: Enciclopèdia Catalana: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2007. (Ciència i Tecnologia)
ISBN 978-84-412-1459-0; 978-84-393-7408-4


 

2. Com funciona la cerca?

La cerca bàsica busca el text de consulta només en les denominacions de les fitxes terminològiques. Aquesta modalitat de cerca permet filtrar el text de la consulta per llengua.

La cerca avançada permet escollir entre diversos filtres associats al text de la consulta. D’una banda, per les condicions de coincidència següents: aproximat, és igual a, comença per, conté, acaba en. D’altra banda, també permet cercar en els camps de denominacions, definicions i notes. En el cas de la cerca per denominacions, es pot filtrar el resultat segons les llengües, les categories lèxiques i les jerarquies disponibles.

La cerca funciona per aproximació, de manera que obté com a resultat tant les unitats que coincideixin exactament amb el text de la consulta com les que presenten alguna variació. La unitat de cerca és el segment de text entre espais.

La cerca no té en compte les majúscules, però sí que distingeix els accents i els altres signes gràfics com la dièresi, el guionet, etc.

3. Presentació dels resultats

Com a resultat de la cerca, s’informa del nombre de resultats coincidents i aproximats trobats i es mostra la llista de les denominacions principals de les fitxes que compleixen els criteris de cerca.

La presentació de les fitxes mostra sempre, en blocs separats, els resultats amb coincidència exacta, els que contenen el segment, i els aproximats. L’ordre de presentació dels resultats és alfabètic, a partir de la denominació principal de la fitxa.

Fent clic a cada resultat, s’obre a sota cada una de les fitxes obtingudes com a resposta. I fent clic a la icona corresponent es pot compartir la fitxa i enllaçar-la.

4. Quina informació contenen les fitxes terminològiques?

Les entrades terminològiques recullen sempre una denominació en català, amb la categoria lèxica corresponent i la referència a l’àrea temàtica a la qual pertany el terme. A més, la majoria de les fitxes també inclouen equivalents corresponents en altres llengües, sobretot en castellà, francès i anglès, una definició en català i notes amb precisions conceptuals o lingüístiques.

De vegades, al costat de la denominació d’alguns manlleus no adaptats s’indica entre claudàtors la llengua de procedència per a advertir que la pronúncia habitual del mot no segueix les regles fonètiques del català, sinó les de la llengua assenyalada.

Així mateix, totes les fitxes incorporen en l'angle superior dret una icona emergent. Fent clic al damunt d'aquest distintiu, s'obtenen dades sobre la font de les informacions que mostra la fitxa o bé sobre la seva actualització.

5. Abreviacions utilitzades

Categories lèxiques
n m nom masculí
n m pl nom masculí plural
n f nom femení
n f pl nom femení plural
n n nom neutre
n m, f nom masculí i femení
n m/f nom masculí o femení
adj adjectiu
v tr verb transitiu
v tr pron verb transitiu pronominal
v prep verb preposicional
v prep pron verb preposicional pronominal
v intr verb intransitiu
v intr pron verb intransitiu pronominal
v tr/prep verb transitiu o preposicional
adv adverbi
interj interjecció
loc llat locució llatina

Remissions
sin. sinònim absolut
sin. compl. sinònim complementari
var. ling. variant lingüística
abrev. abreviatura
den. com. denominació comercial
den. desest. denominació desestimada
veg. vegeu

Altres
sbl símbol
nc nom científic
cod codi