
Arran de l’auge de l’ús de pantalles en edats molt primerenques, ha sorgit el terme metafòric xumet digital, que fa referència al dispositiu tecnològic que, com si es tractés d’un xumet, s’ofereix a un infant perquè es tranquil·litzi. De fet, en la franja d’edat dels 0 als 2 anys, l’Associació Espanyola de Pediatria recomana evitar l’exposició a les pantalles. I és que, en general, en els darrers anys s’ha pogut constatar que la sobreexposició i abús de les pantalles té conseqüències negatives per a la salut, tant física com mental, com també en la conducta, les relacions socials o, fins i tot, en l’aprenentatge.
En relació amb l’ús de les pantalles, també cal tenir ben present els continguts que consumeixen els menors. En aquest sentit, a internet, en general, i a les xarxes socials, en particular, hi circulen informacions o imatges que són fictícies o falses, encara que semblin reals, com, per exemple, els vídeos hipertrucats, que contenen situacions fictícies amb una gran aparença de realitat, o bé les notícies falses, que difonen informació que no és certa. Es tracta de continguts que sovint es creen de manera premeditada amb l’objectiu de desinformar, danyar la reputació d’algú o influir en l’opinió pública. A més, també hi ha alguns perills que poden afectar directament el benestar dels infants i adolescents, com és el cas de la ciberseducció de menors, en què un adult, valent-se sovint d’una identitat falsa, hi estableix una relació afectiva amb l’objectiu d’obtenir-ne imatges de contingut sexual o d’abusar-ne o agredir-lo sexualment, i del ciberassetjament, en què l’assetjament es produeix a través d’internet, especialment per mitjà de les xarxes socials i de les aplicacions mòbils.
Algunes de les mesures informàtiques que han sorgit per a evitar l’accés dels menors a continguts inadequats és el sistema de verificació d’edat, que serveix per a restringir l’accés a contingut digital a les persones que no tenen l’edat requerida, com també el control parental, que permet impedir als menors l’accés a determinats continguts audiovisuals, per mitjà d’eines de filtratge i bloqueig. Aquestes mesures, però, són insuficients si no van acompanyades d’un aprenentatge de les tècniques i els coneixements bàsics per a utilitzar adequadament les tecnologies de la informació i la comunicació. Aquest tipus de coneixement, que rep el nom d’alfabetització digital, és essencial no només per als infants i adolescents, sinó sobretot per als pares. D’aquesta manera, podran conèixer de primera mà els efectes negatius de les pantalles i evitar-ne l’abús i la sobreexposició, tant per a donar exemple com per a protegir els menors.
Per a més informació sobre els termes relacionats amb l’ús de les pantalles, podeu consultar la Terminologia de la ciberseguretat.
[Apunt publicat originalment a Les Notícies de llengua i treball]