Programari de segrest

Programari de segrest

El programari de segrest (en anglès, ransomware) és un tipus de programari maliciós (en anglès, malware) que restringeix totalment o parcialment l'accés als fitxers d'un dispositiu fins que no es paga una determinada quantitat de diners.

Durant el 2020 aquests tipus d’atacs han estat malauradament notícia, i el darrer de ressò en els mitjans ha tingut lloc en un hospital català, en què uns ciberdelinqüents van aconseguir introduir-se en uns servidors i bloquejar-ne l’accés.

El terme anglès es forma a partir de ransom, que significa ‘rescat’ i –ware, de malware, ‘programari maliciós’; paral·lelament, la forma catalana completa es forma també a partir de programari maliciós i de l’ús figurat de segrestar, que és l’acció que desencadena el ciberatac.

Els ciberatacs prenen diverses formes i habitualment el programari de segrest infecta el sistema operatiu com a troià o cuc i inicia l’encriptació dels fitxers infectats. El rescat acostuma a demanar-se en bitcoins, que és la criptomoneda descentralitzada que funciona per mitjà d'un protocol propi basat en la tecnologia de la cadena de blocs i en xarxes d'igual a igual.

Podeu consultar aquests termes a la Terminologia de la ciberseguretat.

 

[Font de la imatge: https://internetsegura.cat/cibermot/]