El TERMCAT publica la Terminologia de la fibra òptica

cables de fibra òptica

El TERMCAT publica en línia la Terminologia de la fibra òptica, que recull més d’un centenar de termes relacionats amb aquest sistema de transmissió de dades a alta velocitat que ha permès fer un salt endavant en la connectivitat entre tot el territori català.

S'hi poden trobar els conceptes referits principalment a la fabricació (nucli, coberta, fibra òptica monomode, assaig d’impacte, assaig d’escalfament), la instal·lació (estesa per bufament, estesa per flotació, repartidor òptic, localització visual de fallades) i la tipologia de distribució del cable de fibra òptica (fibra fins a l’antena, fibra fins a l’edifici, fibra fins a la llar). I també s’hi recullen termes vinculats a la transmissió del senyal en les telecomunicacions amb fibra òptica (balanç de potència òptica, dispersió cromàtica, pèrdua òptica).

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.

L'obra és fruit de la col·laboració entre el TERMCAT i la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya. Atès que l'Administració està promovent l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis per a connectar les infraestructures i serveis públics d’arreu del país i facilitar el desplegament de nous serveis, aquest projecte ofereix un conjunt de terminologia bàsica obert a l’ampliació i l'actualització, que faciliti la comunicació en català en aquest àmbit i que ajudi a la comprensió i la divulgació dels conceptes més rellevants.

La Terminologia de la fibra òptica forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 160 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.