El TERMCAT col·labora en un nou corrector específic per a l’àmbit de la salut amb terminologia del sector

Nou verificador ortogràfic per a l'àmbit de la salut

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha creat una nova eina per a la verificació ortogràfica de textos mèdics en català, per a la qual ha utilitzat, entre altres fonts, terminologia cedida des del TERMCAT. Concretament, conté la terminologia de la Classificació internacional de malalties (CIM-10-MC), del Diccionari enciclopèdic de medicina i d’altres diccionaris del TERMCAT de l’àmbit de les ciències de la salut.

A partir d’aquestes fonts, i de fonts pròpies, Salut ha elaborat un recull de termes mèdics que es pot descarregar en obert com a diccionari que complementa l’eina de correcció de textos en català de Microsoft Office.

L’eina inclou més de 110.000 entrades, flexionades morfològicament, entre les quals hi ha neologismes de l’àmbit de la salut validats pel TERMCAT, sigles, epònims, etc., amb l’ortografia adaptada a les normes aprovades per l’Institut d’Estudis Catalans el 2016.

Amb la col·laboració de Softcatalà, el recurs s’ha incorporat al paquet LanguageTool perquè es pugui fer servir en el seu corrector ortogràfic i gramatical en línia i també en programari lliure com a extensió de LibreOffice/OpenOffice, Firefox, Chrome, MS Word (Windows), Google Documents o com a corrector de sistema a Android.

L’objectiu del nou verificador és ajudar els professionals de la salut i qualsevol persona que hagi d’elaborar textos relacionats amb aquesta àrea (periodistes, mediadors lingüístics, traductors, etc.). Es preveu actualitzar anualment el recurs amb nous termes.

El desenvolupament d’aquesta eina ha estat possible gràcies a la col·laboració de Softcatalà i el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, el TERMCAT, Enciclopèdia Catalana i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Més informació a la nota de premsa elaborada pel Departament de Salut.