Back to top

paleta de grisos - Diccionaris cartogràfics

Presentació
  • ca  paleta de grisos, n f
  • es  paleta de grises
  • en  grey palette

Teledetecció

Definició
Paleta de colors que segueix una seqüència gradual de tons de grisos, des del negre fins al blanc, caracteritzada pel fet que els codis que fan referència a cada color (en aquest cas, nivell de gris) són numèrics, que les intensitats RGB de cada color codificat són iguals (la qual cosa proporciona el to gris) i que els codis de valor numèric més baix corresponen a baixes intensitats RGB, les quals augmenten progressivament cap als codis de valor numèric més alt.

Per exemple, en el cas de la paleta de 256 nivells de gris, profusament emprada en teledetecció, el color de codi 0, utilitzat per a les zones de mínima radiància captada pel sensor, es correspon amb un color RGB (0,0,0) (negre); el color de codi 127, utilitzat per a les zones de radiància intermèdia, es correspon amb un color RGB (127,127,127) (gris mitjà), i el color de codi 255, utilitzat per a les zones de la màxima radiància captada, es correspon amb un color RGB (255,255,255) (blanc).

La paleta de grisos és una peça fonamental de la visualització en teledetecció ja que les bandes individuals captades per qualsevol sensor (normalment corresponents a un cert ventall de longituds d'ona) solen ser mostrades a través d'aquesta paleta, la qual pot ser modificada posteriorment (per exemple, per a augmentar el contrast visual de la imatge).

Vegeu NV.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6