Back to top

LAI - Diccionaris cartogràfics

Presentació
 • ca  LAI, n m
 • ca  índex d'àrea foliar, n m sin. compl.
 • es  LAI
 • es  índice de área foliar sin. compl.
 • en  LAI
 • en  leaf area index sin. compl.

Teledetecció > Índex de vegetació, neu i aigua

Definició
Índex de vegetació calculat com el quocient entre la superfície superior total de les fulles i la superfície del terra en el qual la vegetació creix.

Aquest índex s'utilitza en teledetecció per a quantificar els processos biològics i físics com la producció primària, la transpiració, la fotosíntesi o el cicle dels nutrients, relacionant-lo amb altres índexs com l'NDVI (tot i que aquest darrer se satura quan els valors del LAI són elevats).

El LAI es determina directament, mesurant l'àrea foliar d'una mostra estadísticament significativa de fullatge d'una coberta vegetal i dividint-la entre la superfície de la parcel·la de mostreig, o bé indirectament amb mètodes de fotografia hemisfèrica, presa amb una càmera d'ull de peix des de la part inferior de la coberta i mirant zenitalment, o bé amb tècniques d'intercepció de la llum a partir de prendre imatges des de la part superior i inferior de la coberta i avaluar-ne la transferència radiativa, etc.

El LAI és un valor adimensional, i en general va de 0 per al sòl nu a 6 per a un bosc dens. Per exemple, un valor de LAI = 3 indica que la superfície de les fulles és tres vegades superior a la superfície de sòl.

LAI és l'acrònim de leaf area index ('índex d'àrea foliar').

Nota

 • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

  PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
  ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6