Back to top

abast - Diccionaris cartogràfics

Presentació
  • ca  abast, n m
  • es  alcance
  • en  range

Teledetecció

Definició
Distància en la direcció de propagació del feix de microones, típicament transversal a la línia de vol, entre un radar i cada objecte il·luminat, deduïda del temps que triga l'ona de radar a anar-hi i tornar-ne.

Si aquesta distància es mesura des de la línia que uneix l'antena i l'objecte, s'anomena abast inclinat, terme que s'aplica quan el sensor no és de visió nadiral. En canvi, si aquesta distància es mesura entre la projecció de la plataforma al terra i l'objecte, s'anomena abast terrestre. En radars d'observació lateral les dades de radar se solen recollir en abast inclinat, però es projecten sobre l'abast terrestre quan es processen per a generar la imatge. En el cas particular dels altímetres de radar, instruments de visió nadiral, l'abast correspon a la vertical entre l'antena i l'objecte.

Vegeu també altura i altitud.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

    PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6