Back to top

absorció atmosfèrica - Diccionaris cartogràfics

Presentació
absorció atmosfèrica absorció atmosfèrica

  • ca  absorció atmosfèrica, n f
  • es  absorción atmosférica
  • en  atmospheric absorption

Fotogrametria

Definició
Absorció en què la interacció de la radiació electromagnètica amb els gasos i aerosols de l'atmosfera genera energia tèrmica i fa que augmenti la temperatura, de manera que l'energia absorbida no arriba a la superfície terrestre o al sensor.

Nota

  • L'absorció atmosfèrica afecta més les longituds d'ona més curtes. Els gasos més efectius en l'absorció són el vapor d'aigua (0,6-2 µm i 6 µm), l'oxigen atòmic (< 0,1 µm), l'ozó atmosfèric (< 0,3 µm y 27 µm) i el diòxid de carboni (2,5-4,5 µm i 15 µm). Els raigs γ i els raigs X són absorbits per l'oxigen i el nitrogen, mentre que l'ultraviolat és absorbit per l'ozó atmosfèric. L'absorció redueix la visibilitat i la quantitat d'energia que arriba al sensor i afecta la formació de la imatge, tot i que quan es volen observar processos atmosfèrics es fan servir aquestes bandes d'absorció.
  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    FRA PALEO, Urbano. Diccionari terminològic de fotogrametria. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2011. 351 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-8754-1; 978-84-412-2050-8