El MWC 2022 i les tendències en telefonia

imatge al·legòrica

Una nova edició del congrés de telefonia a Barcelona torna a posar en el centre de l’actualitat novetats en els dispositius i les darreres tendències en connexions mòbils. L'eslògan “connectivity unleashed” (que podríem traduir com "connectivitat sense límits") emmarca els grans eixos de debat que s’anuncien per al congrés d’enguany:

  • Les connexions 5G: es refereix a la cinquena generació en l’evolució de la velocitat de transmissió de veu i dades, que augmenta les possibilitats de connectar i integrar equips diversos. En definitiva, permet interactuar en temps real des d’ubicacions allunyades.
  • La intel·ligència artificial (artificial intelligence, IA): s’aplica a la capacitat de les màquines de simular conductes humanes, com ara el raonament, l'aprenentatge, el processament i la interpretació d'estímuls sensorials. En el cas dels mòbils, obre un món de possibilitats en aplicacions de realitat augmentada, de reconeixement facial, en la millora dels processos de cerca... i està estretament lligat amb l’aprenentatge automàtic.
  • Els serveis al núvol (cloud services): fan possible emmagatzemar documents, fotografies, vídeos i aplicacions en un espai virtual, que molts proveïdors ofereixen a internet. D’aquesta manera, s’allibera espai d’emmagatzematge dels dispositius.
  • La internet de les coses (Internet-of-things, IoT): és la xarxa formada per un conjunt d'objectes connectats a internet que es poden comunicar entre si i també amb humans. En els dispositius mòbils, l’objectiu és aconseguir una comunicació entre aparells: per exemple, encendre un equip domèstic o revisar les càmeres de seguretat a distància, de manera remota, o seguir la localització d’un vehicle. 
  • Les tecnologies financeres (fintech): aquest terme s'ha creat per referir-se a les tecnologies digitals que s'utilitzen per millorar els serveis financers i bancaris. S’apliquen en sectors econòmics diversos, com la banca, el transport, l'hoteleria o la restauració, i possibiliten activitats com ara el finançament col·lectiu, el pagament en línia, els serveis bancaris en línia o l'ús de moneda virtual, entre altres.

Trobareu aquests i altres termes relacionats al portal de terminologia de les TIC.